mandag 4. mai 2009

Takk Google

I mange år har vi levd med at det kun er ett operativsystem man kan eller ser seg nødt til å bruke. Dette operativsystemet er Microsofts. Men, nå begynner ting å endre seg. Ikke nødvendigvis at bedriftene kommer til å bytte operativsystem, men at selskapet innser konkurransen og begynner å lage bedre programmer.

Dette har skjedd nå, men det er også kun et selskap som tydeligvis greier å hamle opp med en så stor aktør.
Steve Balmer har sagt helt åpent at årsaken til at Windows 7 kommer i en lettere versjon er på grunn av konkurransen med Google. Microsoft regner med at Google er like rundt hjørnet med å kunne tilby et fullt operativsystem som vil være en konkurrent til det gamle hegemoniet til Microsoft.

Dette er jo svært bra for forbrukerne og bedriftene i hele verden, som etter hver nye versjon av Windows må oppgradere (kraftig) eller bytte ut maskinparken fordi Windows har blitt enda større og enda mer ressurskrevende. Hvor mange bedrifter og privatpersoner har ikke måttet putte i mer minne, eller ny harddisk i maskinen fordi Microsoft har bestemt seg for å lage et enda tyngre operativsystem eller med så avanserte (dog ikke nyttige) brukergrensesnitt at man må bytte skjermkortet. Det skal vel strengt tatt ikke være nødvendig for en standard kontor pc?

Men, nå har Microsoft endelig fått seg en konkurrent igjen (forrige var vel IBM på nittitallet med OS2?), og denne gangen med en reell konkurrent som har sin egen banehalvdel å spille på, nemlig nettet. Microsoft har aldri helt fått tak i hvordan nettet fungerer og har egentlig vært et klassisk case på hvordan store tradisjonelle bedrifter tenker nett, og det er som regel ved å tviholde på det gamle pc-centriske systemet. Når Google kommer inn og sier "Hvorfor skal man være så utrolig operativsystemavhengig? Hvorfor kan vi ikke bare lage rene nettjenester?" ja da bør Microsoft lytte, og det har de gjort. Det er helt tydelig at Microsoft nå er livredde for hva Google kan komme med, og at de i hvert fall ønsker å ha eierskap til selve datamaskinen. Eneste måten å greie dette på er å tilpasse operativsystemet til det faktiske behovet kundene har. Det vil si: slankere operativsystem som krever mindre ressurser og som gjør ting enklere for forbrukeren. Med tanke på utviklingen av vista så tror jeg ikke det var det som var i tankene til Microsoft når de begynte å bygge dette. Med windows 7 ser vi en helt ny retning for Microsoft, nemlig lettere operativsystem som trolig vil fungere skikkelig fra dag én.

Hva er så konsekvensen av at nye Windows 7 faktisk er mye mindre ressurskrevende?
Jeg tror det er to retninger vi vil se fremover:

1. Bedrifter og privatpersoner vil oppgradere til Windows 7, og dermed også beholde maskinvareparken sin i flere år fremover. Hvis det ikke er noen bedriftsøkonomisk grunn til å oppgradere, så vil heller ikke bedriftene (eller privatpersonene) gjøre dette. De verste spillerne vil trolig oppgradere, men det hadde disse gjort uansett hvordan operativsystemet vil se ut.
Konsekvensen av dette vil være stor for maskinvareprodusentene. Produksjonen av maskinvare (på alle områder) vil kunne stå stille på grunn av at kundene faktisk ikke har behov for oppgradering pga nytt operativsystem. Dette kan bety en liten krise for disse.

2. Vi ser og vil i fremtiden se enda mer av mindre maskiner. Vi ser det allerede ved netbooks (små bærbare datamaskiner med relativt lite ressurser), men hvorfor ikke Windows 7 i mindre terminaler. Vil det for eksempel komme en så kraftig mobiltelefon at den kan kjøre Windows 7 uten noen form for modifikasjoner? Vil for eksempel Windows 7 etter hvert kunne utvikle seg til å ha en liten mobiltelefonmodul som gjør at din nye mikrobærbare pc vil også fungere som mobiltelefon?

Så hva vil skje fremover?
Jeg ser lyst på tiden fremover når det gjelder datamarkedet. Google som har gode produkter som dekker (og skaper) behov i markedet. Men, man skal stille spørsmål til Googles informasjonsmengde om meg som kunde. Microsoft har sett hvor veien går og er dermed blitt tvunget til å tilpasse seg og konkurrere mot Google. Dette er bra for oss forbrukere. Jeg tror vi vil bli mindre avhengige av den komplette pakken til Microsoft, men at vi fremdeles vil ha operativsystemet deres liggende i bunn. Men hva som vil skje med officepakken fremover er mer usikkert. Rent personlig kan jeg si at jeg ikke akkurat føler at Office 2007 kom som manna fra himmelen for oss forbrukere, og hvorfor skal jeg egentlig bruke et stasjonært program når jeg får det like godt på nett? Og hvorfor skal jeg egentlig ha saker på harddisken når jeg kan ha det på nett?

Ikke misforstå meg, jeg kommer fremdeles til å ha bildene mine på harddisken, og det meste av musikken som backup, men utviklingen tiliser at det er på nettet hovedutviklingen kommer til å skje. Det eneste vi mangler er skikkelige bedriftsløsninger med garantert sikkerhet og hurtighet som gjør at vi kan frigjøre oss fra de stasjonære programmene og leve uavhengig av maskinene. Vi har det relativt sett med ulike Citrix type løsninger, men fremdeles er ikke dette helt komplett.

For å avrunde dette innlegget ønsker jeg vel egentlig bare å si:
Takk Google for at du gjør Microsoft bedre

Ingen kommentarer: